Informacje o kursie:

Kurs z licencją Polskiej Akademii Zoopsychologii i Animaloterapii, prowadzony we współpracy z Polską Akademią Trenerów i Instruktorów Sportu „Green Way”, wpisaną do Rejestru Szkół i Placówek Oświatowych pod nr: 90490

Każda osoba, która ukończyła kurs otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodnie ze wzorem określonym w załączniku nr 5 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1632)


Kurs Dietetyk zwierzęcy specjalizacja psy to kompleksowy program edukacyjny, który pozwoli zdobyć wiedzę na temat żywienia psów na różnych etapach życia, zarówno zdrowych, jak i z problemami zdrowotnymi. Zajęcia są oparte na praktycznych doświadczeniach specjalistek i obejmują wszystkie kluczowe aspekty diety psiej, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjentów dietetycznych.

Kurs przeznaczony jest dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę w zakresie żywienia psów, w tym techników weterynarii, behawiorystów, zoopsychologów, hodowców, wolontariuszy schronisk, a także osób prowadzących domy tymczasowe.

Program kursu obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne w formie online. Zajęcia są nagrywane i można obejrzeć je w dowolnym terminie do 1 mies. po każdym zjeździe.

Po ukończeniu kursu, uczestnicy będą mogli skutecznie stosować zdobytą wiedzę w praktyce, dostosowując diety psie do specyficznych potrzeb każdego zwierzęcia.

Cena szkolenia

Do 31.03.25 cena: 5 500 zł*

Odkryj świat dietetyki psów w Sklepie PAZiA

Tylko w Sklepie PAZiA znajdziecie produkty polecane przez behawiorystów i trenerów. W ofercie posiadamy pomoce do zajęć dogoterapii, smycze, linki, szelki, saszetki i spódnice treningowe, bluzy oraz koszulki. Jeśli ukończyłaś/eś kurs ZAWODOWY PAZiA – napisz do nas, a otrzymasz rabat 10% na cały asortyment sklepu!

Szczegóły:

EDYCJA 1 – cena: 6 500 zł

Do 31.03.2025 r. cena: 5 500 zł*

*Promocyjna cena obowiązuje przy zapisie do w/w terminu i wpłacie zaliczki w dniu zapisu. 

1 EDYCJA – Online

Nie pasuje Ci termin?

Daty wykładów: 26.06.2025, 05.07.2025, 17.07.2025, 25.07.2025, 07.08.2025, 14.08.2025, 28.08.2025, 29.08.2025, 04.09.2025, 18.09.2025, 24.09.2025, 25.09.2025, 09.10.2025, 23.10.2025, 06.11.2025, 20.11.2025

Wykłady w godzinach popołudniowych/wieczornych 2-6 godzin

Zapisz się do newslettera, poinformujemy Cię o nowym!

  1. Zajęcia teoretyczne i praktyczne online.
  2. Egzaminy.
  3. Materiały szkoleniowe (wersja elektroniczna w strefie studenta).
  4. Dokumenty:
  • zaświadczenie o ukończeniu kursu kompetencji ogólnych w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski,
  • certyfikat PAZiA w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski,
  • licencja PAZiA w formie plastikowej karty w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski.
  1. Wprowadzenie: Podstawy prawidłowego żywienia psów, psie potrzeby żywieniowe.
  2. Anatomia i fizjologia układu pokarmowego psów.
  3. Rodzaje i rola składników pokarmowych w diecie psa.
  4. Woda w psiej diecie: problem pragnienia.
  5. Porównanie różnych rodzajów diet: dieta sucha, mokra, model mieszany, dieta surowo mięsna, pojęcie diety zbilansowanej, rodzaje i charakterystyka produktów dostępnych na rynku karm, popularne błędy żywieniowe.
  6. Przysmaki i przekąski: zasady ich doboru i stosowania.
  7. Dieta psów w różnych okresach życia: szczenięta (w tym odkarmianie osesków), psy rosnące, dorosłe, geriatryczne, kastrowane, suki w ciąży i połogu.
  8. Suplementy i dodatki dietetyczne.
  9. Dieta BARF w żywieniu psa: zasady diety, rola i znaczenie suplementacji, zasady bilansowania mieszanek, wykonywanie i przechowywanie posiłków.
  10. Ocena kondycji pacjenta, obliczanie dawek pokarmowych i ustalanie kaloryczności karm, analiza składów i czytanie etykiet.
  11. Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
  12. Choroby dietozależne: choroby nerek, trzustki, wątroby, jelit, przewodu pokarmowego, pęcherza moczowego, zębów i przyzębia.
  13. Choroby dietozależne: nadczynność / niedoczynność tarczycy, cukrzyca, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby autoimmunologiczne.
  14. Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
  15. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej (w zakresie pozwalającym na interpretację wyników badań pacjentów) – głównie krew i mocz.
  16. Postępowanie dietetyczne z pacjentami chorymi – dobór właściwej terapii z uwzględnieniem diety i suplementacji.
  17. Nadwaga i otyłość jako choroba cywilizacyjna współczesnych psów domowych.
  18. Behawioralnej aspekty żywienia: miejsce karmienia jako zasób, zmiana diety u psa, problemy behawioralne związane z jedzeniem (syndrom głodu, neofobia, walka o zasób, zajadanie nosy/stresu), jedzenie jako element zabawy i treningu, dieta jako element pracy behawioralnej.
  19. Część praktyczna: tworzenie zaleceń dla opiekunów, analiza przypadków dietetycznych, dobór właściwych rozwiązań terapeutycznych.
  20. Egzamin teoretyczno-praktyczny.
  • .Ukończone 18 lat
  • Wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego po kliknięciu “Zapisz się” pod terminem kursu w tabeli oraz wpłata zaliczki gwarancyjnej wliczanej w opłatę za kurs (500 zł).
  • Przesłanie zdjęcia legitymacyjnego w formacie JPG (widoczna twarz, może być nieformalne) na nasz adres e-mail: kontakt@pazia.pl do 2 tyg. przed rozpoczęciem kursu (brak zdjęcia będzie skutkować wydłużonym czasem oczekiwania na wysłanie dokumentów przez PAZiA).
  1. O przyjęciu na kurs decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń i wpłata zaliczki.
  2. Na ok. 10 dni przed rozpoczęciem kursu organizator przesyła szczegółowy harmonogram.
  3. Na 24 godzin przed rozpoczęciem kursu organizator przesyła dostęp do Strefy Studenta, w której znajdują się materiały, nagrania oraz link do zajęć ONLINE. Link jest niezmienny przez cały okres trwania kursu.
    Warunkiem otrzymania maila z dostępem jest opłacenie kursu w całości. 
  4. Osoby bezrobotne mogą ubiegać się o finansowanie kursu przez Urząd Pracy stosowny do swojego miejsca zamieszkania.
  5. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia lub zmiany jego terminu, jeśli liczba uczestników będzie mniejsza niż wymagana.

Zniżki:

  • rabat 10% na kolejne kursy zawodowe PAZiA dla ABSOLWENTÓW z WAŻNĄ LICENCJĄ PAZiA – SZCZEGÓŁY

Przelew:

  • zaliczka w kwocie 500 zł w dniu zapisu,
  • reszta należności do 2 tyg. przed rozpoczęciem kursu.

Raty:

Płatność ratalna poprzez Alior Bank. Możliwość spłaty nawet do 48 rat, korzystne oprocentowanie.

KALKULATOR RAT

Sprawy organizacyjne i merytoryczne: 
Mateusz/Agnieszka
Telefon: +48 728 087 314 
E-mail: mateusz.danko@pazia.pl
Dofinansowania z Urzędu Pracy i inne: 
Sylwia
Telefon: +48 607 648 811
E-mail: upgreenway@gmail.com